Thursday, February 19, 2015

Homemade Granola



Böylesine karlı günlerde mutfağa girip fırında bir şeyler yapmamak kaçınılmazdı. Granola aşığı biri olarak kendim yapmayı denemek istiyordum ve ilk denememde başarılı olduğumu fark edince sizlerle de paylaşmak istedim. Siz de kendi granolanızı kolaylıkla evde yapabilirsiniz! Malzemelerle başlayalım;

Kuru Malzemeler
  • Yulaf ezmesi
  • Fındık, badem 
  • Hindistan cevizi
  • Tarçın 
  • Bitter çikolata
  • Damla Çikolata
Islak Malzemeler
  • Karışık meyveli bebek maması (125 gr)
  • Bal
  • Zeytinyağı
Aslında bu tarifte malzemeleri siz belirliyorsunuz, aynı zamanda miktarlarını da. Bundan dolayı fark ettiyseniz kullandığım miktarları yazmadım ama açıklarken bahsedeceğim. Bu tarifteki ana malzeme yulaf ezmesi olduğundan diğer malzemeleri kendiniz uydurabilirsiniz. Ben en yakıştırdıklarımı kullandım. İsterseniz sade yapıp sırf yulaf ezmesiyle bile granola yapabilirsiniz!

Öncelikle ben işe fındıklarımı irice parçalayıp kavurarak başladım ve yaklaşık yarım su bardağı (parçalanmış haliyle) kullandım ve mesela bu bana bitince fazla geldi. Bir dahakine daha az koyacağım. Bir tutam badem ve kavurduğum fındıkları 2 buçuk su bardağı yulaf ezmesiyle derin bir kapta harmanladım ve iki tatlı kaşığı hindistan ceviziyle bir çay kaşığı tarçını ekledim. Anlayacağınız ilk olarak kuru malzemeleri karıştırıyoruz (çikolatalar en son eklenecek).

Küçük bir tencerede de bebek maması, 4 yemek kaşığı balı ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ısıtıyoruz ki akışkanlıkları eşitlensin ve homojen bir hale gelene kadar karıştırıyoruz. Daha sonrasında direk kuru malzeme karışımının üstüne dökmek yerine soğumaya bıraktım ve sonrasında tüm malzemeleri birleştirip her tarafa dağılacak şekilde karıştırdım.


Fırınımızı önceden 150 derece ısıtıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip karışımı bu yüzeye yayıyoruz.


10 dakikada bir fırından çıkarıp karıştırmak suretiyle yarım saat pişiriyoruz ve sonrasında oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz.


İnce bitter çikolata almama rağmen parçalara ayırmakta zorlandım ve biraz iri iri kaldi. Daha sonrasindan aklima damla çikolata geldi ve göz kararı biraz ondan da ekledim. Siz direk sırf damla çikolata kullanabilirsiniz. Oda sıcaklığına gelince hazır olan granolaya çikolataları da ekledim. Soğuyunca gevrek kıvamını alıyor. Veee ta-taaam granolamız hazır!




İster sade, ister sütle, isterseniz de yoğurtla... Dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun :)


4 comments: